Postanowiłam zebrać w jednym miejscu informacje co powinnam jeść a czego powinnam unikać. Dostałam kiedyś od dietetyczki takie zalecenia i uważam, że jest to przejrzysty zbiór produktów którym warto się z Wami podzielić. Może kogoś to zainteresuje a ja bardziej wbiję je sobie do głowy ;)
DOZWOLONE PRODUKTY
PIECZYWO : razowe
WARZYWA NIEWYMAGAJĄCE KONTROLI:
*botwinka
*seler,
*bakłażany
*rzeżucha
*brokuły
*dynia
*kabaczki
* cebula
*kapusta
*kalafior
*pieczarki
*cykoria
*szparagi
*szpinak
*sałata
*brukiew
*kalarepa
*ogórki
*papryka
*rzodkiew
*grzyby
*pomidory
*marchew surowa
*pietruszka
*jarmuż
*szczypiorek
WARZYWA WYMAGAJĄCE KONTROLI ( 200 gram lub 2 razy w tygodniu, do urozmaicenia sałatek )
*karczochy
*brukselki
*zielona fasolka
*bób
*soja
*kukurydza
*por
*groszek
*buraki gotowane
*marchew gotowana
ZALECANE MIĘSA
* chuda cielęcina
* mięso z kurczaka bez skóry
* mięso z indyka bez skóry
* wołowina
*mięso z zająca
*mięso z królika
*chude wędliny drobiowe
*pieczone mięsa
NALEŻY UNIKAĆ MIĘSA
* wieprzowiny
*baraniny
*boczku
*skarków
*wędlin
*konserw mięsnych
*parówek
ZALECANE CHUDE MIĘSO RYBNE
* dorsz
*leszcz
*dorada
*sola
*pstrąg
*mintaj
*szczupak
RYBY O ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU OD 5% DO 28% W MAŁYCH ILOŚCIACH ( jako dodatek do sałatek)
*łosoś
*sardynka
*sardela
*tuńczyk
*makrela
*śledź
*węgorz
NALEŻY UNIKAĆ DAŃ RYBNYCH W OLEJU LUB W SOSIE WŁASNYM
ZALECANE OWOCE MORZA
*małże
*ostrygi
*kalmary
*ośmiornica
*krab
*krewetka
*langusta
JAJA: NIE NALEŻY SPOŻYWAĆ WIĘCEJ NIŻ 3 LUB 4 ŻÓŁTKA NA TYDZIEŃ. MOŻNA JEŚĆ BIAŁKA W DOWOLNEJ ILOŚCI
OLEJE I TŁUSZCZE: DZIENNIE DOPUSZCZA SIĘ SPOŻYCIE MAKSYMALNIE 2 ŁYŻEK OLIWY Z OLIWEK W POTRAWACH.
NIE NALEŻY UŻYWAĆ SMALCU, MASŁA, MARGARYNY.
NALEŻY UNIKAĆ POTRAW SMAŻONYCH I TŁUSTYCH.
NABIAŁ: ZALECA SIĘ SPOŻYWANIE BIAŁYCH PÓŁTŁUSTYCH/CHUDYCH TWAROGÓW,
SERKÓW WIEJSKICH, HOMOGENIZOWANYCH DO 7% TŁUSZCZU,
JOGURTÓW NATURALNYCH, KEFIRÓW, MAŚLANEK DO 3% TŁUSZCZU.
NALEŻY UNIKAĆ SERÓW TŁUSTYCH, WSZYSTKICH ŻÓŁTYCH I PLEŚNIOWYCH, OSCYPKÓW.
OWOCE DOZWOLONE:
* 1 miseczka czereśni, wiśni
*3 śliwki
*1 kubek truskawek
*1 granat
*2 mandarynki
*1 jabłko
*1 szklanka jagód, malin, jeżyn, agrestu, poziomek
* 1 brzoswkinia
*1 nektarynka
*2 morele
*2 plastry melona, arbuza
*2 krążki ananasa naturalnego
*2 kiwi
*1 pomarańcza
*1 papaja
*1 gruszka
*1 grejpfrut
ZALECA SIĘ SPOŻYWANIE OWOCÓW POMIĘDZY TRZEMA GŁÓWNYMI POSIŁKAMI.
NALEŻY UNIKAĆ SPOŻYWANIA:
*fig
*bananów
*winogron
*awokado
*oliwek
*kokosów
* suszonych owoców
*owoców w syropie
NAPOJE DOZWOLONE:
MOŻNA PIĆ W DOWOLNEJ ILOŚCI WODĘ NIEGAZOWANĄ, NAJLEPIEJ MIĘDZY POSIŁKAMI. ZALECANA ILOŚĆ NA DZIEŃ TO MIN. 1,5 LITRA.
ZALECANĄ SĄ HERBATKI OWOCOWE I ZIOŁOWE.
NAPOJE NIEDOZWOLONE:
*SOKI Z KARTONU, BUTELKI
* SŁODZONE NAPOJE CHŁODZĄCE
* NAPOJE GAZOWANE
*NAPOJE ALKOHOLOWE (OKAZJONALNIE 1-2 LAMPKI WINA CZERWONEGO WYTRWANEGO)
PRZYPRAWY DOZWOLONE:
*czosnek
*cebula
*kminek
*cytryna
*musztarda
*papryka
*pieprz
*ocet winny
*liść laurowy
*oregano itp
SÓL MOŻNA SPOŻYWAĆ JEDYNIE W NIEWIELKICH ILOŚCIACH
NIE STOSOWAĆ!
MAJONEZU, KETCHUPU, MĄKI I BUŁKI TARTEJ DO PANIEROWANIA ORAZ MĄKI DO ZAGĘSZCZANIA ZUP I SOSÓW.
PRZYPRAWY Z GLUTAMINIANEM SODU: KOSTKI ROSOŁOWE, ZIARENKA SMAKU..
PRODUKTY MĄCZNE NIEDOZWOLONE:
* makarony białe, pierogi, kluski, nalesniki, fastfoody
0 komentarze:
Prześlij komentarz