Będę dzieliła się z Wami przepisami, które wynalazłam w książkach, magazynach czy w internecie, lub takimi które sama wymyślę ( aczkolwiek na razie wolę gotować z przepisów bo nie jestem aż tak zdolna ;) )może każdy z Was znajdzie coś dla siebie :)
Ach! Mam dla Was jeszcze małą niespodziankę. Wszyscy, którzy zaglądają na mojego bloga i fan page na FB https://www.facebook.com/demolkanatalerzu i zdecydują się zamówienie cateringu od SPOKO BOX (który wyróżniłam w moim teście) http://spokobox.eu otrzymają 5% rabatu przy pierwszy zamówieniu na hasło: DEMOLKA NA TALERZU
Śniadanie: Paleo naleśniki – bananowe z mąką kokosową
Przepis na te naleśniki znalazłam na stronie i lekko zmodyfikowałam:
http://paleosmak.pl
Na nalesniki nałożyłam łyzeczke domowego dżemu truskawkowego, łyżeczke maslanki i posypałam czipsami z kokosa
Przepis:
- banany – 2 bardzo dojrzałe - ja dałam dwa przejrzałe zamrożone banany, które wcześniej rozmroziłam
- jajka – 3 sztuki
- mąka kokosowa – 3 łyżki
- miód – 2 łyżki
- cynamon – pół łyżeczki
- olej kokosowy do smażenia - nie miałam oleju kokosowego więc dodałam do ciasta łyżkę oleju słonecznikowego żeby nie lać go do smażenia.
2 Śniadanie: Koktajl z borówek.
Pół szklanki mleka 2 %
Garść mrożonych borówek
łyżeczka miodu
czipsy z kokosa
Pycha!
Obiad: Zupa ( albo gulasz jak kto woli ) z czerwonej soczewicy. Może być Zupo-gulasz ;)
Przepis na obiad znalazłam na stronie http://www.olgasmile.com Olga Smile ma rewelacyjne przepisy i na pewno będę do niej często zaglądać.
Przepis lekko zmodyfikowałam.
Gulasz z soczewicy
- 3 litry soku pomidorowego (u mnie własnej produkcji) lub 2,5 litra wody i dwa koncentraty pomidorowe ( Ja dodałam dwa koncentraty )
- 1 litr wody
- 6 marchwi
- 3 pietruszki
- 3 cebule
- 2 szklanki soczewicy czerwonej łuskanej
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego lub basmati ( dałam długoziarnisty )
- sól i pieprz do smaku
- 1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki ( dodałam duuuużo więcej wędzonej papryki bo bardzo lubię jej smak )
- 1 łyżeczka pikanej papryki wędzonej lub zwykłej ( zamiast tego, dodałam "na oko" chilli zmielone )
- 80 ml oleju, u mnie olej, który został z suszonych pomidorów lub bakłażana grillowanego -ja dodałam olej z suszonych pomidorów
Przygotowanie:
- Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na oleju w garnku ( najlepiej bardzo dużym żeby wszystko Wam się zmieściło )
- Dodaję obrane i starte na tarce o dużych oczkach warzywa. Przesmażam kilka minut.
U mnie wyszła gęsta zupa i była extra! Mąż również się zajadał ( a jest mięsożęrcą ) :D
Podwieczorek: Japoniec czyli ciasto z makiem bez mąki.
Ciasto rewelacyjne! Co prawda trochę trzeba było się przy nim narobić i nabrudzić ale warto.
Przepis znalazłam na stronie http://www.poezja-smaku.pl
Składniki:
- 50 dkg maku (najlepiej kupić już zmielony) Ja kupiłam gotową masę makową z bakaliami firmy Helio
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy ( dodałam cukier wanilinowy)
- 5-6 jabłek (Ja dałam 4 duże )
- 9 łyżek kaszy manny
- 8 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g miękkiego masła (pół kostki)
- 1,5 szklanki cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- Podgrzewamy mleko z masłem, cukrem wanilinowym lub ekstraktem z wanilii.
- Gorącym mlekiem zalewamy mak, mieszamy i odstawiamy na ok. 20 min żeby napęczniało
- Jeśli mamy mak niezmielony to przepuszczamy go trzykrotnie przez maszynkę ( tego z puszki nie trzeba mielic)
- Jabłka obieramy i trzemy na tarce. Odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do maku.
- Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy do maku i mieszamy.
- Wsypujemy do maku kaszę manną, proszek do pieczenia oraz dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny i kilka kropel aromatu migdałowego. Ponownie mieszamy.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy połowę białek do masy makowej i delikatnie mieszamy łyżką. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy kolejną porcję białek i mieszamy.
- Ciasto wylewamy na prostokątną blachę do pieczenia lub dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 45-55 minut.
SMACZNEGO!
Kolacja : Wrapy z wędliną i serem
Jeden wrap
Garść mix'u sałat
1 plasterek drobiowej wędliny
1 cienki plasterek sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu 19%
1 łyżka sosu jogurtowo-musztardowego ( 2 łyżki jogurtu naturalnego + 1 łyżka musztardy sarepskiej Roleski )
Rzodkiewka
Można zjeść na zimno lub podgrzać na patelni grillowej
Tak wyglądał mój dzień, nie wiem ile te posiłki miały kalorii, ale uczę się dopiero jak to ważyć i obliczać ( to czarna magia dla mnie! ) więc jem ilościowo tak jak dawali mi w cateringowych pudełkach.
Jutro nowe przepisy! Trzymajcie kciuki i bądźcie ze mną :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz