wtorek, 9 lutego 2016

WYZWANIE GOTOWANIE 30 dni - Dzień 1

Wracam dziś do Was pełna dumy bo udało mi się zaplanować, pójść na zakupy i przygotować 5 różnych posiłków! Kosztowało mnie to wiele energii i czasu, ale jestem happy, że mi się udało!

Będę dzieliła się z Wami przepisami, które wynalazłam w książkach, magazynach czy w internecie, lub takimi które sama wymyślę ( aczkolwiek na razie wolę gotować z przepisów bo nie jestem aż tak zdolna ;) )może każdy z Was znajdzie coś dla siebie :)

Ach! Mam dla Was jeszcze małą niespodziankę. Wszyscy, którzy zaglądają na mojego bloga i fan page na FB https://www.facebook.com/demolkanatalerzu i zdecydują się zamówienie cateringu od SPOKO BOX (który wyróżniłam w moim teście) http://spokobox.eu otrzymają 5% rabatu przy pierwszy zamówieniu na hasło: DEMOLKA NA TALERZU




Śniadanie: Paleo naleśniki – bananowe z mąką kokosową

Przepis na te naleśniki znalazłam na stronie i lekko zmodyfikowałam:
http://paleosmak.pl

 Na nalesniki nałożyłam łyzeczke domowego dżemu truskawkowego, łyżeczke maslanki i posypałam czipsami z kokosa


 Przepis:
  • banany – 2 bardzo dojrzałe - ja dałam dwa przejrzałe zamrożone banany, które wcześniej rozmroziłam
  • jajka – 3 sztuki
  • mąka kokosowa – 3 łyżki
  • miód – 2 łyżki
  • cynamon – pół łyżeczki
  • olej kokosowy do smażenia - nie miałam oleju kokosowego więc dodałam do ciasta łyżkę oleju słonecznikowego żeby nie lać go do smażenia.
Rozgnieć banany i wymieszaj z jajkami, albo użyj ręcznego blendera. Dodaj wszystkie inne składniki, dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut. Formuj małe naleśniki na patelni i smaż na małym ogniu.




2 Śniadanie: Koktajl z borówek.

Pół szklanki mleka 2 %
Garść mrożonych borówek
łyżeczka miodu
czipsy z kokosa

Pycha!









Obiad: Zupa ( albo gulasz jak kto woli ) z czerwonej soczewicy. Może być Zupo-gulasz ;)


Przepis na obiad znalazłam na stronie http://www.olgasmile.com Olga Smile ma rewelacyjne przepisy i na pewno będę do niej często zaglądać.

Przepis lekko zmodyfikowałam.

 

 

 

Gulasz z soczewicy

  • 3 litry soku pomidorowego (u mnie własnej produkcji) lub 2,5 litra wody i dwa koncentraty pomidorowe ( Ja dodałam dwa koncentraty )
  • 1 litr wody
  • 6 marchwi
  • 3 pietruszki
  • 3 cebule
  • 2 szklanki soczewicy czerwonej łuskanej
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego lub basmati ( dałam długoziarnisty )
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki ( dodałam duuuużo więcej wędzonej papryki bo bardzo lubię jej smak )
  • 1 łyżeczka pikanej papryki wędzonej lub zwykłej ( zamiast tego, dodałam "na oko" chilli zmielone )
  • 80 ml oleju, u mnie olej, który został z suszonych pomidorów lub bakłażana grillowanego -ja dodałam olej z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

  1. Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na oleju w garnku ( najlepiej bardzo dużym żeby wszystko Wam się zmieściło )
  2. Dodaję obrane i starte na tarce o dużych oczkach warzywa. Przesmażam kilka minut.
Dolewam 3 litry wody, dwa koncentraty pomidorowe, dosypuję soczewice i ryż. Doprawiam solą, pieprzem i papryką. Gotuję 15-18 minut. Następnego dnia będzie smakował jeszcze lepiej, a jeśli uważacie, że wyszedł za gęsty to dolejcie trochę wody i jeszcze lekko doprawcie.
 U mnie wyszła gęsta zupa i była extra! Mąż również się zajadał ( a jest mięsożęrcą ) :D



Podwieczorek: Japoniec czyli ciasto z makiem bez mąki.

Ciasto rewelacyjne! Co prawda trochę trzeba było się przy nim narobić i nabrudzić ale warto.

Przepis znalazłam na stronie http://www.poezja-smaku.pl







Składniki:
  • 50 dkg maku (najlepiej kupić już zmielony) Ja kupiłam gotową masę makową z bakaliami firmy Helio
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy ( dodałam cukier wanilinowy)
  • 5-6 jabłek (Ja dałam 4 duże )
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła (pół kostki)
  • 1,5 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:  

  • Podgrzewamy mleko z masłem, cukrem wanilinowym lub ekstraktem z wanilii.
  • Gorącym mlekiem zalewamy mak, mieszamy i odstawiamy na ok. 20 min żeby napęczniało
  • Jeśli mamy mak niezmielony to przepuszczamy go trzykrotnie przez maszynkę ( tego z puszki nie trzeba mielic)
  • Jabłka obieramy i trzemy na tarce. Odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do maku.
  •  Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy do maku i mieszamy. 
  •  Wsypujemy do maku kaszę manną, proszek do pieczenia oraz dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny i kilka kropel aromatu migdałowego. Ponownie mieszamy.
  •  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy połowę białek do masy makowej i delikatnie mieszamy łyżką. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy kolejną porcję białek i mieszamy. 
  •  Ciasto wylewamy na prostokątną blachę do pieczenia lub dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 45-55 minut.

SMACZNEGO!



Kolacja : Wrapy z wędliną i serem

Jeden wrap
Garść mix'u sałat
1 plasterek drobiowej wędliny
1 cienki plasterek sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu 19%
1 łyżka sosu jogurtowo-musztardowego ( 2 łyżki jogurtu naturalnego + 1 łyżka musztardy sarepskiej Roleski )
Rzodkiewka

Można zjeść na zimno lub podgrzać na patelni grillowej



 Tak wyglądał mój dzień, nie wiem ile te posiłki miały kalorii, ale uczę się dopiero jak to ważyć i obliczać ( to czarna magia dla mnie! ) więc jem ilościowo tak jak dawali mi w cateringowych pudełkach.

 Jutro nowe przepisy! Trzymajcie kciuki i bądźcie ze mną :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Demolka Na Talerzu Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang