środa, 10 lutego 2016

WYZWANIE GOTOWANIE 30 dni - Dzień 2

Dzisiaj będzie krótko i obrazkowo bo dopiero co wróciłam z pracy i padam na twarz. :)




Śniadanie: Znalazłam w Lidlu super cienkie chlebki wyglądające jak płaskie bułeczki już przekrojone nazwali to Bio pieczywo żytnie i bardzo mi smakuje, fajnie, że jest ultra cienkie a nie jak napompowane buły.

Do pieczywka dorzuciłam sałatę, 1 jajko na twardo, 1 plasterek wędliny drobiowej, rzodkiewkę i szczypiorek. Pyszka!




2 Śniadanie: Chrupaki cieciorkowo-sojowe.

Składniki :

ziarno ciecierzycy i ziarno soi dowolna ilość - ja dałam po 150 g ale wyszło tego bardzo dużo więc schowałam do pudełka na inne dni.

Skropić oliwą ( ale można ten krok pominąć )
Posypać solą lub dowolnymi przyprawami jak kto lubi.


Przygotowanie:

  • Ziarna ciecierzycy i soi wsypać do miski, zalać wodą i zostawić na noc
  • Następnego dnia wylać wodę, opłukać ziarna, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić oliwą, solą ( jak kto woli) i wymieszac
  • Nagrzać piekarnik do 160C (termoobieg) ja ustawiłam 180 C (góra,dół)
  • Wyłożyć ziarno ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia i od czasu do czasu mieszać żeby ziarna nabrały równomiernego złocistego koloru
Prażymy tak długo aż ziarna będą chrupać




Obiad: Zupo-gulasz z soczewicy.

Przepis tu:  http://demolkanatalerzu.blogspot.com/2016/02/wyzwanie-gotowanie-30-dni-dzien-1.html















Podwieczorek: Japoniec

Przepis tu: http://demolkanatalerzu.blogspot.com/2016/02/wyzwanie-gotowanie-30-dni-dzien-1.html














Kolacja: Mozarella z pomidorami

Garść mixu sałat
Kulka mozarelli
1 pomidor
łyżka oliwy z oliwek
suszona bazylia








Dobranoc! :)
Składniki: ziarno suszonej ciecierzycy (ilość dowolna) u mnie 250 g 2 łyżki oliwy (można pominąć) sól morska (można użyć paprykę, zioła jak kto lubi i co może) Przygotowanie: Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc Wylewamy wodę, płuczemy, osuszamy ziarno, skrapiamy oliwą i oprószamy solą i ziołami, mieszamy Nagrzewamy piekarnik do 160°C (u mnie termoobieg) Wykładamy ziarno na blaszkę (u mnie wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika Od czasu do czasu mieszamy prażące się ziarenka, aby równomiernie nabrały złocistej barwy Sprawdzamy czy ziarna są gotowe (ziarno musi być chrupiące, jeśli jest miękkie w środku za wcześnie aby je wyciągać z piekarnika, ale smakuje również dobrze i w takiej wersji nadaje się jako dodatek do zup krem:) Prażymy tak długo, aż ciecierzyca będzie chrupać (jeśli zbyt szybko brązowieje zmniejszamy ogień, każdy piekarnik jest inny!) Gotową ciecierzycę można chrupać prawie zaraz po uprażeniu (szybko stygnie)

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chrupiaca-ciecierzyca-zdrowa-przekaska-nie-tylko-dla-alergika/
Składniki: ziarno suszonej ciecierzycy (ilość dowolna) u mnie 250 g 2 łyżki oliwy (można pominąć) sól morska (można użyć paprykę, zioła jak kto lubi i co może) Przygotowanie: Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc Wylewamy wodę, płuczemy, osuszamy ziarno, skrapiamy oliwą i oprószamy solą i ziołami, mieszamy Nagrzewamy piekarnik do 160°C (u mnie termoobieg) Wykładamy ziarno na blaszkę (u mnie wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika Od czasu do czasu mieszamy prażące się ziarenka, aby równomiernie nabrały złocistej barwy Sprawdzamy czy ziarna są gotowe (ziarno musi być chrupiące, jeśli jest miękkie w środku za wcześnie aby je wyciągać z piekarnika, ale smakuje również dobrze i w takiej wersji nadaje się jako dodatek do zup krem:) Prażymy tak długo, aż ciecierzyca będzie chrupać (jeśli zbyt szybko brązowieje zmniejszamy ogień, każdy piekarnik jest inny!) Gotową ciecierzycę można chrupać prawie zaraz po uprażeniu (szybko stygnie)

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chrupiaca-ciecierzyca-zdrowa-przekaska-nie-tylko-dla-alergika/
Składniki: ziarno suszonej ciecierzycy (ilość dowolna) u mnie 250 g 2 łyżki oliwy (można pominąć) sól morska (można użyć paprykę, zioła jak kto lubi i co może

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chrupiaca-ciecierzyca-zdrowa-przekaska-nie-tylko-dla-alergika/
Składniki: ziarno suszonej ciecierzycy (ilość dowolna) u mnie 250 g 2 łyżki oliwy (można pominąć) sól morska (można użyć paprykę, zioła jak kto lubi i co może

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chrupiaca-ciecierzyca-zdrowa-przekaska-nie-tylko-dla-alergika/

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Demolka Na Talerzu Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang