Śniadanie: Znalazłam w Lidlu super cienkie chlebki wyglądające jak płaskie bułeczki już przekrojone nazwali to Bio pieczywo żytnie i bardzo mi smakuje, fajnie, że jest ultra cienkie a nie jak napompowane buły.
Do pieczywka dorzuciłam sałatę, 1 jajko na twardo, 1 plasterek wędliny drobiowej, rzodkiewkę i szczypiorek. Pyszka!
2 Śniadanie: Chrupaki cieciorkowo-sojowe.
Składniki :
ziarno ciecierzycy i ziarno soi dowolna ilość - ja dałam po 150 g ale wyszło tego bardzo dużo więc schowałam do pudełka na inne dni.
Skropić oliwą ( ale można ten krok pominąć )
Posypać solą lub dowolnymi przyprawami jak kto lubi.
Przygotowanie:
- Ziarna ciecierzycy i soi wsypać do miski, zalać wodą i zostawić na noc
- Następnego dnia wylać wodę, opłukać ziarna, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić oliwą, solą ( jak kto woli) i wymieszac
- Nagrzać piekarnik do 160C (termoobieg) ja ustawiłam 180 C (góra,dół)
- Wyłożyć ziarno ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia i od czasu do czasu mieszać żeby ziarna nabrały równomiernego złocistego koloru
Obiad: Zupo-gulasz z soczewicy.
Przepis tu: http://demolkanatalerzu.blogspot.com/2016/02/wyzwanie-gotowanie-30-dni-dzien-1.html
Podwieczorek: Japoniec
Przepis tu: http://demolkanatalerzu.blogspot.com/2016/02/wyzwanie-gotowanie-30-dni-dzien-1.html
Kolacja: Mozarella z pomidorami
Garść mixu sałat
Kulka mozarelli
1 pomidor
łyżka oliwy z oliwek
suszona bazylia
Dobranoc! :)
Składniki:
ziarno suszonej ciecierzycy (ilość dowolna) u mnie 250 g
2 łyżki oliwy (można pominąć)
sól morska (można użyć paprykę, zioła jak kto lubi i co może)
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
Wylewamy wodę, płuczemy, osuszamy ziarno, skrapiamy oliwą i
oprószamy solą i ziołami, mieszamy
Nagrzewamy piekarnik do 160°C (u mnie termoobieg)
Wykładamy ziarno na blaszkę (u mnie wcześniej wyłożoną papierem do
pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika
Od czasu do czasu mieszamy prażące się ziarenka, aby równomiernie
nabrały złocistej barwy
Sprawdzamy czy ziarna są gotowe (ziarno musi być chrupiące, jeśli
jest miękkie w środku za wcześnie aby je wyciągać z piekarnika, ale
smakuje również dobrze i w takiej wersji nadaje się jako dodatek do zup
krem:)
Prażymy tak długo, aż ciecierzyca będzie chrupać (jeśli zbyt szybko
brązowieje zmniejszamy ogień, każdy piekarnik jest inny!)
Gotową ciecierzycę można chrupać prawie zaraz po uprażeniu (szybko
stygnie)
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chrupiaca-ciecierzyca-zdrowa-przekaska-nie-tylko-dla-alergika/
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chrupiaca-ciecierzyca-zdrowa-przekaska-nie-tylko-dla-alergika/
Składniki:
ziarno suszonej ciecierzycy (ilość dowolna) u mnie 250 g
2 łyżki oliwy (można pominąć)
sól morska (można użyć paprykę, zioła jak kto lubi i co może)
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
Wylewamy wodę, płuczemy, osuszamy ziarno, skrapiamy oliwą i
oprószamy solą i ziołami, mieszamy
Nagrzewamy piekarnik do 160°C (u mnie termoobieg)
Wykładamy ziarno na blaszkę (u mnie wcześniej wyłożoną papierem do
pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika
Od czasu do czasu mieszamy prażące się ziarenka, aby równomiernie
nabrały złocistej barwy
Sprawdzamy czy ziarna są gotowe (ziarno musi być chrupiące, jeśli
jest miękkie w środku za wcześnie aby je wyciągać z piekarnika, ale
smakuje również dobrze i w takiej wersji nadaje się jako dodatek do zup
krem:)
Prażymy tak długo, aż ciecierzyca będzie chrupać (jeśli zbyt szybko
brązowieje zmniejszamy ogień, każdy piekarnik jest inny!)
Gotową ciecierzycę można chrupać prawie zaraz po uprażeniu (szybko
stygnie)
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chrupiaca-ciecierzyca-zdrowa-przekaska-nie-tylko-dla-alergika/
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chrupiaca-ciecierzyca-zdrowa-przekaska-nie-tylko-dla-alergika/
Składniki:
ziarno suszonej ciecierzycy (ilość dowolna) u mnie 250 g
2 łyżki oliwy (można pominąć)
sól morska (można użyć paprykę, zioła jak kto lubi i co może
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chrupiaca-ciecierzyca-zdrowa-przekaska-nie-tylko-dla-alergika/
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chrupiaca-ciecierzyca-zdrowa-przekaska-nie-tylko-dla-alergika/
Składniki:
ziarno suszonej ciecierzycy (ilość dowolna) u mnie 250 g
2 łyżki oliwy (można pominąć)
sól morska (można użyć paprykę, zioła jak kto lubi i co może
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chrupiaca-ciecierzyca-zdrowa-przekaska-nie-tylko-dla-alergika/
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/chrupiaca-ciecierzyca-zdrowa-przekaska-nie-tylko-dla-alergika/
0 komentarze:
Prześlij komentarz