Jutro wybieram się do wegańskiej knajpki w ramach obiadu więc wieczorem podzielę się z Wami zdjęciami i wrażeniami.
Dostałam dziś od przyjaciółki do wypróbowania Apetiblock w różnych smakach (Buziaczki dla Beatki ) Nie stosowałam od dawna żadnej suplementacji a ten starczy mi akurat na 30 dni więc zacznę od jutra! Jestem ciekawa czy działa. Dostępny jest w trzech smakach więc przetestuję wszystkie. Nie zawiera cukru i ma tylko 2 kalorie ;)
a teraz przejdźmy do moich pyszności:
Śniadanie: Kanapki ze smalcem z białej fasoli
Przepis na smalec z białej fasoli znalazłam w książce Marty Dymek "Jadłonomia". Ta książka to skarbnica świetnych wegetariańskich przepisów. Polecam!
http://www.jadlonomia.com
Składniki na jeden słoik:
1 puszka fasoli lub 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli2 cebule
4 suszone śliwki
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
1 jałowiec
1 goździk
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka sosu sojowego
sól i świeżo mielony czarny pieprz
delikatny olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę posiekać w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota.
- W międzyczasie fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić. Śliwki pokroić na małe kawałki.
- Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy, z którymi się smażyła. Dodać podsmażoną cebulkę oraz pokrojone śliwki do zmiksowanej fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby blender nie zmielił ich na gładką pastę – kawałki cebulki i śliwek powinny być wyczuwalne. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, obowiązkowo na dobrym chlebie i z kiszonym ogórkiem.
2 Śniadanie: Prażona cieciorka i soja
Przepis tu: http://demolkanatalerzu.blogspot.com/2016/02/wyzwanie-gotowanie-30-dni-dzien-2.html
Obiad: Pulpeciki z płatkami owsianymi i koperkiem.
Przepis inspirowany przepisem na pulpeciki drobiowe z książki "Przepis na sukces" Ewy Chodakowskiej. Zmodyfikowałam go na własne potrzeby.
0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego)
1 jajko
9 łyżek płatków owsianych
garść posiekanego koperku
sól, pieprz
majeranek
papryka słodka
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, płatkami owsianymi, koperkiem i przyprawami.
Z masy uformować pulpeciki i gotować je w bulionie warzywnym 30 min na małym ogniu.
Sos pieczarkowy:
Pieczarki pokroić i udusić na łyżce oleju, dodać sól i pieprz do smaku i dodać jogurt naturalny,
trzeba uważać żeby patelnia nie była za gorąca żeby jogurt nam się nie zważył.
Podwieczorek: Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej
Przepis znalazłam na stronie Elle http://www.elle.pl/
200g kaszy jaglanej
1 szklanka mleka (może być krowie, roślinne, u mnie bez laktozy 1,5%)
2 łyżki kakao lub karobu
5 daktyli
2 kostki gorzkiej czekolady (u mnie 85%)
- daktyle zalać wrzątkiem
- po 15 minutach gdy będą miękkie, odsączyć je z wody
- Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu.
Kolacja: Kanapka z pastą z tuńczyka
Kolacja na szybko z tego co miałam w lodówce czyli:
Puszka tuńczyka w sosie własnym
1 jajko na twardo
1 ogórek kwaszony
1 łyżka majonezu + 1 łyżka musztardy sarepskiej
sól, pieprz
szczypiorek
Wystarczy wszystko razem rozgnieść i gotowe!
Oczywiście nie zjadłam całej puszki tuńczyka na raz, zostało mi na jutro ;)
To tyle na dziś :) Do przeczytania jutro!
0 komentarze:
Prześlij komentarz